Brytyjskie ciasto tak lubiane do popołudniowej herbaty, jest klasą samą w sobie. W tym przepisie kokos, skórka pomarańczowa, marchewki dają fajną teksturę i sprawiają że ciasto cudnie pachnie, wyśmienicie smakuje oraz jest wyjątkowo wilgotne.
Ciasto pomarańczowo - marchewkowe z kokosem
Składniki na Ciasto pomarańczowe - marchewkowe z kokosem:
- 225 g miękkiego masła
- 225g cukru
- 4 jajka wielkość L
- 225 mąki pszennej
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g tartej na drobnych oczkach marchewki
- 50 g wiórek kokosowych
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g białego sera potrójnie mielonego
- 150 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
Przygotowanie Ciasta pomarańczowo - marchewkowego z kokosem.
Marchewkę mieszamy razem ze skórką pomarańczową, kokosem i gałką muszkatołową. Masło z cukrem ucieramy na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kiedy skończą się jajka do masy dodajemy po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, również nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy marchewkę z kokosem i pomarańczą. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na mała tortownicę (o szerokości 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175'C i pieczemy przez około 1h i 30 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce. Biały ser ucieramy z cukrem pudrem i wodą. Tak przygotowanym lukrem oblewamy ciasto. Na wierch ciasta nakładamy skórkę pomarańczową. Smacznego !!!
ciasto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń