Ciasto pomarańczowo - marchewkowe z kokosem



Brytyjskie ciasto tak lubiane do popołudniowej herbaty, jest klasą samą w sobie. W tym przepisie kokos, skórka pomarańczowa, marchewki dają  fajną  teksturę i sprawiają że ciasto cudnie pachnie, wyśmienicie smakuje oraz jest wyjątkowo wilgotne.

Ciasto pomarańczowo - marchewkowe z kokosem

Składniki na Ciasto pomarańczowe - marchewkowe z kokosem:
  • 225 g  miękkiego masła
  • 225g cukru
  • 4 jajka wielkość L
  • 225 mąki pszennej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g tartej na drobnych oczkach marchewki
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dekoracja:
  • 150 g białego sera potrójnie mielonego
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej


Przygotowanie Ciasta pomarańczowo - marchewkowego z kokosem.

Marchewkę mieszamy razem ze skórką pomarańczową, kokosem i gałką muszkatołową. Masło z cukrem ucieramy na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kiedy skończą się jajka do masy dodajemy po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, również nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy marchewkę z kokosem i pomarańczą. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na mała tortownicę (o szerokości 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175'C i pieczemy przez około 1h i 30 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce. Biały ser ucieramy z cukrem pudrem i wodą. Tak przygotowanym lukrem oblewamy ciasto. Na wierch ciasta nakładamy skórkę pomarańczową. Smacznego !!!















Komentarze

Prześlij komentarz