Bardzo mięciutka i puszysta, o cudnym zapachu pomarańczy z delikatną nutą migdałową. Prosta i szybka, u mnie rozeszła się jeszcze ciepła.
Babka jogurtowa z pomarańczą i migdałami
Składniki na Babkę jogurtową z pomarańczą i migdałami:
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 2 jajka
- 175 g mąki
- skórka tarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g zmielonych migdałów
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie Babki jogurtowej z pomarańczą i migdałami.
Masło ucieramy na puch z cukrem, a następnie dodajemy do niego jajka i 1/3 mąki. Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy resztę mąki, tarą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, tarte migdały i jogurt. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i wylewamy na foremkę do pieczenia babek wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub kaszą manną. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez 50-60 minut. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z foremki i studzimy ją na kratce. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy lukier czyli cukier puder wymieszany z jogurtem. Wierzch babki można udekorować kandyzowana skórka pomarańczy. Smacznego !!!
Śliczny kolor ma Twoja babeczka. Fajny przepis bez oleju za to jogurt, samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńNie ma oleju, ale jest masło, pięknie pachnie ;-D
UsuńBabka wygląda rewelacyjnie i widać, że jest smaczna.
OdpowiedzUsuńDzięki, ;-D
Usuń