Babka jogurtowa z pomarańczą i migdałami



Bardzo mięciutka i puszysta, o cudnym zapachu pomarańczy z delikatną nutą migdałową. Prosta i szybka, u mnie rozeszła się jeszcze ciepła.


Babka jogurtowa z pomarańczą i migdałami

Składniki na Babkę jogurtową z pomarańczą i migdałami:
  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • skórka tarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Lukier:
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie Babki jogurtowej z pomarańczą i migdałami.

Masło ucieramy na puch z cukrem, a następnie dodajemy do niego jajka i 1/3 mąki. Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy resztę mąki, tarą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, tarte migdały i jogurt. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i wylewamy na foremkę do pieczenia babek wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub kaszą manną. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez 50-60 minut. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z foremki i studzimy ją na kratce. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy lukier czyli cukier puder wymieszany z jogurtem. Wierzch babki można udekorować kandyzowana skórka pomarańczy. Smacznego !!!









Komentarze

Prześlij komentarz