Bardzo puszysta i pulchna o cudownym cytrynowym i maślanym aromacie.
Amerykańska babka cytrynowa
Składniki na Amerykańską babkę cytrynową:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 10 łyżek mąki kukurydzianej
- 4 duże jajka
- 250 g masła
- 1 szklaka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- otarta skórka i sok z 1 i 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie Amerykańskiej babki cytrynowej.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną i kukurydziana, proszek do pieczenia, sok z cytryny. Dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do dokładnie wysmarowanej i obsypanej bułką tartą lub kaszą maną foremki na babkę z kominkiem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez 50 minut. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z foremki po 15 minutach. Możemy babkę obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!
Cudowna, ma piekny kolor. Bardzo lubię ciasta z cytryną.
OdpowiedzUsuńDzięki, ja również
UsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuń;-D
Usuń