Amerykańska babka cytrynowa



Bardzo puszysta i pulchna o cudownym cytrynowym i maślanym aromacie.


Amerykańska babka cytrynowa

Składniki na Amerykańską babkę cytrynową:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 duże jajka
  • 250 g masła
  • 1 szklaka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka i sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie Amerykańskiej babki cytrynowej.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną i kukurydziana, proszek do pieczenia, sok z cytryny. Dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do dokładnie wysmarowanej i obsypanej bułką tartą lub kaszą maną foremki na babkę z kominkiem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez 50 minut. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z foremki po 15 minutach. Możemy babkę obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!! 









 

Komentarze

Prześlij komentarz