Klasyczne czeskie knedliki są bardzo podobne do naszych leniwych klusek, różnią się jedynie dodatkiem kaszy manny. W smaku przepyszne, bardzo delikatne, idealne z masłem i cukrem, jaki również jako dodatek do gulaszu.
Klasyczne czeskie knedliki z ziemniaków
Składniki na Klasyczne czeskie knedliki z ziemniaków:
- 80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 20 dag mąki (u mnie orkiszowa)
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- topione masło do polania
- cukier do obsypania
Przygotowanie Klasycznych czeskich knedlików z ziemniaków.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, kaszę mannę i sól. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno się lekko lepić. Tak przygotowane ciasto kroimy na mniejsze kawałki i podsypując maka formujemy cienki wałek, który kroimy w około 3 cm prostokąciki. Tak przygotowane knedliki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-4 minutki od wypłynięcia. Tak aby nam się nie rozgotowały. Po ugotowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajemy na gorąco polane masłem i obsypane cukrem. Smacznego !!!
Ale fajny przepis! jadłam w Pradze w takiej knajpie z gatunku: mordownia (bo było najtaniej, a okazało się, że to strzał w dziesiątkę) knedliki, co się nazywały "chlupane". To chyba było to - przepyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja jak byłam w Czechach to akurat jadłam panierowany ser z frytkami teraz bym się skusiła na knedle z sosem 😁
Usuń