Nie ma nic lepszego od domowego pieczonego chleba. Chrupiąca skórka z wierzchu i delikatny, miękki miąższ w środku. Taki domowy chleb wystarczy tylko posmarować masłem. Ja lubię taki jeszcze lekko ciepły.
Domowy chleb orkiszowy z płatkami owsianymi
Składniki na Domowy chleb orkiszowy z płatkami owsianymi:
- 500 g mąki jasnej orkiszowej typ 630
- 1 1/2 garści płatków owsianych
- 1 saszetka granulowanych drożdży (7g)
- 1 kopiasta łyżeczka soli
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżka octu
Przygotowanie Domowego chleba orkiszowego z płatkami owsianymi.
Mąkę wsypujemy do miski razem z płatkami owsianym, drożdżami i solą. Dokładnie mieszamy i dodajemy wodę wymieszaną z octem. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. Podrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę (o wymiarach 25x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i również odkładamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250'C. Kiedy ciasto podrośnie na brytfance wówczas wkładamy je do nagrzanego piekarnika zmniejszając temp. do 205'C i pieczemy chleb prze 50 minut (góra i dół piekarnika bez termobiegu). Upieczony chleb chłodzimy na kratce. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz