Domowy chleb orkiszowy z płatkami owsianymi



Nie ma nic lepszego od domowego pieczonego chleba. Chrupiąca skórka z wierzchu i delikatny, miękki  miąższ w środku. Taki domowy chleb wystarczy tylko posmarować masłem. Ja lubię taki jeszcze lekko ciepły.

Domowy chleb orkiszowy z płatkami owsianymi

Składniki na Domowy chleb orkiszowy z płatkami owsianymi:
  • 500 g mąki jasnej orkiszowej typ 630
  • 1 1/2 garści płatków owsianych
  • 1 saszetka granulowanych drożdży (7g)
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu


Przygotowanie Domowego chleba orkiszowego z płatkami owsianymi.

Mąkę wsypujemy do miski razem z płatkami owsianym, drożdżami i solą. Dokładnie mieszamy i dodajemy wodę wymieszaną z octem. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. Podrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę (o wymiarach 25x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i również odkładamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250'C. Kiedy ciasto podrośnie na brytfance wówczas wkładamy je do nagrzanego piekarnika zmniejszając temp. do 205'C i pieczemy chleb prze 50 minut (góra i dół piekarnika bez termobiegu). Upieczony chleb chłodzimy na kratce. Smacznego !!!








Smaczne a nie tuczy :)

Komentarze