Czekoladowe ciasto z masą kajmakową




Idealne połączenie ciasta czekoladowego z masą o smaku krówki. Ciasto wyszło przepyszne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku, które przełamuje słodycz kajmaku.



Czekoladowe ciasto z masą kajmakową

Składniki na Czekoladowe ciasto z masą o smaku kajmaku:
  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka masy o smaku kajmakowym


Przygotowanie Czekoladowego ciasta z masą o smaku kajmaku.

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia.  Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy 1/2 szklanki polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.  Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy obydwie mąki, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka średniej wielkości). Masę kajmakową nakładamy małą łyżką na wierzch ciasta.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek ciasto jest gotowe. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!













Komentarze