Francuskie placki z cukinii




Te pyszne złote smażone placki robione są z tartych cukinii doprawionych ziołami i serem. Są bardzo proste i smaczne, a do tego maja przepiękny zielony kolor i są super odmianą dla smażonych placków z ziemniaków.



Francuskie placki z cukinii

Składniki na francuskie placki z cukinii:
  • 800 g cukinii (u mnie 3 małe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 50 g mąki pszennej do panierowania
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


Przygotowanie francuskich placków z cukinii.

Cukinie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Startą odciskamy z soku. Do odciśniętej cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bułkę tartą, starty na drobnych oczkach żółty ser, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy  natkę pietruszki, tymianek i doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki (jak mielone) i obtaczamy je w mące. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, ale nie na zbyt mocnym ogniu. Smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Podajemy na gorąco z ulubionym sosem i lekką sałatką. Smacznego !!!














Komentarze