Te pyszne złote smażone placki robione są z tartych cukinii doprawionych ziołami i serem. Są bardzo proste i smaczne, a do tego maja przepiękny zielony kolor i są super odmianą dla smażonych placków z ziemniaków.
Francuskie placki z cukinii
Składniki na francuskie placki z cukinii:
- 800 g cukinii (u mnie 3 małe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 100 g sera żółtego gouda
- 2 jajka
- 150 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej do panierowania
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie francuskich placków z cukinii.
Cukinie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Startą odciskamy z soku. Do odciśniętej cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bułkę tartą, starty na drobnych oczkach żółty ser, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy natkę pietruszki, tymianek i doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki (jak mielone) i obtaczamy je w mące. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, ale nie na zbyt mocnym ogniu. Smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Podajemy na gorąco z ulubionym sosem i lekką sałatką. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz