Ciasto biszkoptowe z borówką amerykańska




Puszyste, delikatne ciasto biszkoptowe połączone ze słodkimi borówkami amerykańskimi. Szybkie, proste, idealne na co dzień i od święta.



Ciasto biszkoptowe z borówką amerykańska

Składniki na ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • miseczka borówek amerykańskich
  • cukier puder (niekoniecznie)



Przygotowanie ciasta biszkoptowego z borówką amerykańską.

Margarynę roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy białka na sztywna piane. Do ubitych białek dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem przez kilka minut.  Do białek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną margarynę. Wszystko miksujemy do połączenia się masy z margaryną. Ciasto w wylewamy na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczeni. Na cieście układamy umyte i osuszone borówki. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Można obsypać je przed podaniem cukrem pudrem. Smacznego !!!












Komentarze