Bawarska sałatka z kiełbasą i kalarepką




Ta popularna niemiecka potrawa łączy w sobie pikantny smak kiełbasy z chrupiącą kalarepką i delikatnym słodkim pomidorem. Przez dodanie do niej delikatnego musztardowego sosu, otrzymamy pyszną mieszankę smaków i konsystencji.



Bawarska sałatka z kiełbasą i kalarepką

Składniki na bawarską sałatkę z kiełbasą i kalarepką:
  • 10 dag pokrojonej w plastry kiełbasy krakowskiej, podsuszanej
  • 1 kalarepka
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku




Przygotowanie bawarskiej sałatki z kiełbasą i kalarepką.

Kalarepkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę kroimy w ćwiartki. Pomidora kroimy w grube plastry, które kroimy w ćwiartki. Tak przygotowaną kiełbasę łączymy z pomidorem i kalarepką. Całość przekładamy na podłużny talerz. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy do niego musztardę, ocet balsamiczny i szczyptę soli. Składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość  posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego !!!












Komentarze