Ta popularna niemiecka potrawa łączy w sobie pikantny smak kiełbasy z chrupiącą kalarepką i delikatnym słodkim pomidorem. Przez dodanie do niej delikatnego musztardowego sosu, otrzymamy pyszną mieszankę smaków i konsystencji.
Bawarska sałatka z kiełbasą i kalarepką
Składniki na bawarską sałatkę z kiełbasą i kalarepką:
- 10 dag pokrojonej w plastry kiełbasy krakowskiej, podsuszanej
- 1 kalarepka
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie bawarskiej sałatki z kiełbasą i kalarepką.
Kalarepkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę kroimy w ćwiartki. Pomidora kroimy w grube plastry, które kroimy w ćwiartki. Tak przygotowaną kiełbasę łączymy z pomidorem i kalarepką. Całość przekładamy na podłużny talerz. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy do niego musztardę, ocet balsamiczny i szczyptę soli. Składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz