Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym




Przysmak, który przywędrował do nas z Włoch. Pyszne, żółte kwiaty cukinii, zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone na złoty kolor. Po usmażeniu chrupiące, o delikatnym posmaku cukinii, najlepsze z sosem czosnkowym.



Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Składniki na kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym:
  • około 10-12 kwiatów cukinii
  • olej do smażenia
  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym.

Ze środka kwiatów cukinii usuwamy pręcik oraz obcinamy łodyżki. Kwiaty delikatnie płuczemy pod pierząca wodą, aby oczyścić je z zabrudzeń i resztek pyłku. Osuszamy na ręczniku papierowym. Wodę mieszamy z jajkiem, mąka i solą, najlepiej mikserem. Do gotowego ciasta wkładamy kwiaty cukinii i maczamy je w cieście. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kwiaty cukinii. Smażymy z obu stron na niezbyt silnym ogniu na lekko złoty kolor. Podajemy na gorąco, najlepiej z sosem czosnkowym. Smacznego !!!












Komentarze