Przysmak, który przywędrował do nas z Włoch. Pyszne, żółte kwiaty cukinii, zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone na złoty kolor. Po usmażeniu chrupiące, o delikatnym posmaku cukinii, najlepsze z sosem czosnkowym.
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym
Składniki na kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym:
- około 10-12 kwiatów cukinii
- olej do smażenia
- ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym.
Ze środka kwiatów cukinii usuwamy pręcik oraz obcinamy łodyżki. Kwiaty delikatnie płuczemy pod pierząca wodą, aby oczyścić je z zabrudzeń i resztek pyłku. Osuszamy na ręczniku papierowym. Wodę mieszamy z jajkiem, mąka i solą, najlepiej mikserem. Do gotowego ciasta wkładamy kwiaty cukinii i maczamy je w cieście. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kwiaty cukinii. Smażymy z obu stron na niezbyt silnym ogniu na lekko złoty kolor. Podajemy na gorąco, najlepiej z sosem czosnkowym. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz