Uwielbiam zupy z młodych warzyw, są one najlepsze. Dziś padło na zupkę jarzynową z warzyw z mojego ogródka na skrzydełkach z dodatkiem buraczków z botwiną. Zupa wyszła przepyszna, a warzywa idealnie chrupią na zębie. Gorąco polecam.
Jarzynowa z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką
Składniki na jarzynową z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką:
- 5 skrzydełek drobiowych
- pęczek botwiny z buraczkami
- pęczek młodej marchwi
- pęczek młodej pietruszki z nacią
- 3-4 szalotki (może być 1 młoda cebula)
- 2-3 ząbki czosnku (u mnie mała główka młodego)
- kilka młodych ziemniaków
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- pęczek świeżego koperku
- 1 mała łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki octu
Przygotowanie jarzynowej z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką.
Do garnka wlewamy około 2,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej wody wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki skrzydełka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas oczyszczając je z szumowin. W miedzy czasie obieramy buraki i kroimy je w grubą kostkę. Ziemniaki nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki, jak są małe to na połówki lub zostawiamy w całości. Marchew płuczemy i kroimy w plastry. Szalotki kroimy w grubą kostkę lub w piórka. Pietruszkę również płuczemy i kroimy w plastry razem z łodygami bez naci. Czosnek obieramy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotujących się skrzydełek razem z zielem angielski i liśćmi laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną botwinkę, cukier, ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Zupę zdejmujemy z ognia,dodajemy do niej poszatkowany koper z nacią pietruszki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz