Jarzynowa z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką




Uwielbiam zupy z młodych warzyw, są one najlepsze. Dziś padło na zupkę jarzynową z warzyw z mojego ogródka na skrzydełkach z dodatkiem buraczków z botwiną. Zupa wyszła przepyszna, a warzywa idealnie chrupią na zębie. Gorąco polecam.


Jarzynowa z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką

Składniki na jarzynową z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką:
  • 5 skrzydełek drobiowych
  • pęczek botwiny z buraczkami
  • pęczek młodej marchwi
  • pęczek młodej pietruszki z nacią
  • 3-4 szalotki (może być 1 młoda cebula)
  • 2-3 ząbki czosnku (u mnie mała główka młodego)
  • kilka młodych ziemniaków
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu




Przygotowanie jarzynowej z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką.

Do garnka wlewamy około 2,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej wody wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki skrzydełka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas oczyszczając je z szumowin. W miedzy czasie obieramy buraki i kroimy je w grubą kostkę. Ziemniaki nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki, jak są małe to na połówki lub zostawiamy w całości. Marchew płuczemy i kroimy w plastry. Szalotki kroimy w grubą kostkę lub w piórka. Pietruszkę również płuczemy i kroimy w plastry razem z łodygami bez naci.  Czosnek obieramy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotujących się skrzydełek razem z zielem angielski i liśćmi laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną botwinkę, cukier, ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.  Zupę zdejmujemy z ognia,dodajemy do niej poszatkowany koper z nacią pietruszki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.  Podajemy na gorąco. Smacznego !!!












Komentarze