Uwielbiam szaszłyki z grilla, u mnie zawsze są kolorowe i różnorodne. Tym razem do zrobienia ich użyłam pikantnie przyprawione mięso z kurczaka przełożone szalotką, cukinią, papryka i pieczarkami. Idealne na majówkę.
Szaszłyki warzywne z kurczakiem
Składniki na szaszłyki warzywne z kurczakiem:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 opakowanie pikantnej przyprawy na grill
- 2 czerwone papryki
- kilkanaście szalotek
- 25 dag pieczarek
- 1 cukinia
- sól i pieprz
- długie patyczki do szaszłyków
Przygotowanie szaszłyków warzywnych z kurczakiem.
Mięso kroimy w grubą kostkę, dodajemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Szalotkę obieramy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kilka kawałków. Pieczarki płuczemy i przekrawamy na połowę. Cukinię kroimy w grube półplasterki. Na patyczek do szaszłyka nabijamy pieczarkę, następnie kawałek mięsa, potem szalotkę, paprykę i cukinię. Całość powtarzamy jeszcze raz. Tak żeby wszystkiego było na patyczku w podwójnej ilości. Tak robimy szaszłyki do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki obsypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu co jakiś czas obracając do o koła. Czas grilowania zależy od waszych upodobań, ja lubię dobrze wypieczone. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz