Szaszłyki warzywne z kurczakiem



Uwielbiam szaszłyki z grilla, u mnie zawsze są kolorowe i różnorodne. Tym razem do zrobienia ich użyłam pikantnie przyprawione mięso z kurczaka przełożone szalotką, cukinią, papryka i pieczarkami. Idealne na majówkę.



Szaszłyki warzywne z kurczakiem

Składniki na szaszłyki warzywne z kurczakiem:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie pikantnej przyprawy na grill
  • 2 czerwone papryki
  • kilkanaście szalotek
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cukinia
  • sól i pieprz
  • długie patyczki do szaszłyków


Przygotowanie szaszłyków warzywnych z kurczakiem.

Mięso kroimy w grubą kostkę, dodajemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Szalotkę obieramy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kilka kawałków. Pieczarki płuczemy i przekrawamy na połowę. Cukinię kroimy w grube półplasterki. Na patyczek do szaszłyka nabijamy pieczarkę, następnie kawałek mięsa, potem szalotkę, paprykę i cukinię. Całość powtarzamy jeszcze raz. Tak żeby wszystkiego było na patyczku w podwójnej ilości. Tak robimy szaszłyki do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki obsypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu co jakiś czas obracając do o koła. Czas grilowania zależy od waszych upodobań, ja lubię dobrze wypieczone. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!













Komentarze