Kotlety schabowe z chrzanem w chrupiącej panierce




Chyba najlepsze schabowe jakie do tej pory jadłam. Delikatne mięso idealnie współgra z lekko ostrym smakiem chrzanu, a wszystko wykańcza chrupiąca panierka z płatków kukurydzianych i bułki tartej.  Po prostu mega rozkosz dla podniebienia.


Kotlety schabowe z chrzanem w chrupiącej panierce

Składniki na kotlety schabowe w chrupiącej panierce:
  • 2 plastry schabu około 2 cm szerokości
  • 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego
  • 2 garście płatków kukurydzianych
  • 1 garść bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie kotletów schabowych w chrupiącej panierce.

Plastry schabu kroimy na pół i rozbijamy. Rozbite mięso obsypujemy solą i pieprzem. Przyprawione mięso smarujemy chrzanem z jednej strony. Tak przygotowane mięso maczamy w roztrzepanym jajku. Następnie obtaczamy w pogniecionych płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, zaczynając smażenie najpierw od strony posmarowanej chrzanem. Kotlety smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Podajemy zaraz po usmażeniu z ulubionymi dodatkami. Smacznego !!!













Komentarze