Spaghetti bolognese w tej wersji to ulubione danie z makaronem mojej Julci. Jest to połączenie ugotowanego al dente makaronu spaghetti z pysznym aksamitnym pomidorowym sosem z dodatkiem mięsa.
Spaghetti bolognese dla dzieci
Składniki na spaghetti bolognese dla dzieci:
- 50 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z łopatki)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- oliwa
- opakowanie makaronu spaghetti
- 10 dag sera gouda
Przygotowanie spaghetti bolognese dla dzieci.
Cebulę obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą tak około 15 sekund. Następnie dodajemy mięso. Mieszamy i dodajemy oregano z bazylią. Podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dolewamy bulion. Dodajemy przecier i gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie robimy zawiesinę z mąki. Mąkę mieszamy w 1/2 szklanki wody, tak aby nie było grudek. Zawiesinę dodajemy do gotującego się sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze około 2 minut i doprawiamy solą i pieprzem. W między czasie gotujemy makaron tak aby był al dente. Odcedzamy, nie przelewamy wodą. Gorący makaron porcjami nakładamy na talerze. Na środek makaronu nakładamy porcję sosu. Spaghetti posypujemy startym na małych oczkach żółtym serem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz