Babka jak tulipan



Święta już tuż, tuż więc dziś wam proponuje przepis na fantastyczną babkę jak tulipan. Babka mięciutka i pulchna, nie za słodka, idealna.

Babka jak tulipan

Składniki na babkę jak tulipan:
  • 3 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 szklanki oleju

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1/2 łyżki kakao

  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

  • 1/2 kostki margaryny

  • 1/4 szklanki maku

  • 1 kisiel wiśniowy

  • cukier puder do obsypania babki



Przygotowanie babki jak tulipan.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy powoli dodajemy margarynę i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i dolewamy olej. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej części dodajemy kisiel, mieszamy. Do trzeciej części dodajemy mak, mieszamy. Czwartą część wykładamy na dno  foremki (11x22 cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Następnie dodajemy warstwę z kakao. Potem warstwę z makiem. Na końcu dodajemy warstwę z kisielem. W babkę wbijamy nóż jak na zdjęciu i przeciągamy wzdłuż. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45 minut. Po upieczeniu babkę studzimy na kratce. Jeszcze ciepłą obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!




















Komentarze