Uwielbiane przeze mnie ostatnimi czasy ciasto z jabłkami. Jak dla mnie najlepsza wersja szarlotki. Wystarczy tylko ugnieść ciasto, przełożyć je połówkami jabłek, upiec i oblać lukrem, a później można się do woli zajadać przepysznym ciastem. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.
Szarlotka z połówkami jabłek
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1 kostka margaryny lub masła (250g)
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
Ponadto:
- 8 jabłek (ja mam bardzo dużą blaszkę)
- cynamon do obsypania jabłek
Przygotowanie szarlotki z połówkami jabłek.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na dwie połówki. Pierwsza połówkę wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście i obsypujemy je cynamonem. Wałkujemy drugą połówkę ciasta i wykładamy ją na jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Lukier nakładamy na ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika bo najlepiej rozprowadza się po jeszcze gorącym cieście. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem na gładka masę, tak przygotowanym lukrem smarujemy gorące ciasto. Smacznego !!!
Kochamy szarlotkę w każdej wersji! Twoja wygląda naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, my też uwielbiamy ;-D
OdpowiedzUsuń