Sałatka porowa



Dawno mnie tu nie było, ale za dużo spraw na głowie i za mało czasu. Doba powinna mieć jeszcze jakieś 5 godzin więcej, a i tak podejrzewam, że to by nie wystarczyło. Ale dziś znalazłam chwilkę, żeby wprowadzić przepis na sałatkę porową. Pyszna, o wyrazistym smaku pora, złagodzona słodkością zielonego groszka i sera żółtego. Polecam zwłaszcza koneserom pora.

Sałatka porowa

Składniki na sałatkę porową:
  • 2 średniej wielkości pory

  • 20 dag sera żółtego (u mnie gouda)

  • 10 jajek ugotowanych na twardo

  • puszka groszku konserwowego (u mnie mały woreczek ugotowanego mrożonego groszku)

  • 1 mały słoik majonezu

  • sól i pieprz

Przygotowanie sałatki porowej.

Pora oczyszczamy i kroimy w pół paseczki. Zalewamy wrzątkiem na 3 minutki, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Wystudzony por przekładamy do miski, a do niego dodajemy jajka pokrojone w grubą kostkę, żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do szklanej miski, a na wierzch wysypujemy warstwę odcedzonego groszku konserwowego (lub tak jak u mnie ugotowanego, odcedzonego, przestudzonego, mrożonego zielonego groszku). Sałatkę porową schładzamy w lodówce przez około 2 godziny. Można ją przykryć folią spożywczą, aby uniknąć brzydkiego zapachu w lodówce. Smacznego !!!









Komentarze

Prześlij komentarz