U nas na walentynki zrobiłam kruche ciasteczka serca zanurzone do połowy w czekoladzie. Dodatkowo na każdym serduszku napisałam czerwonym lukrem literki. Wyglądają pięknie, a smakują wybornie.
Kruche serduszka z czekoladą
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 czekolady mleczne
- pisak z czerwonym lukrem
Przygotowanie kruchych serduszek z czekoladą.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego serduszka. Ciastka wykładamy n blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C na złoty kolor. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wystudzone ciastka zanurzamy do połowy w roztopionej czekoladzie i odkładamy na kratkę, żeby czekolada zastygła. Na każdym ciasteczku lukrowym pisakiem piszemy drukowane literki (u mnie nasze inicjały). Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz