Kruche serduszka z czekoladą




U nas na walentynki zrobiłam kruche ciasteczka serca zanurzone do połowy w czekoladzie. Dodatkowo na każdym serduszku napisałam czerwonym lukrem literki. Wyglądają pięknie, a smakują wybornie.



Kruche serduszka z czekoladą

Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 3 żółtka

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 2 czekolady mleczne

  • pisak z czerwonym lukrem



Przygotowanie kruchych serduszek z czekoladą.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego serduszka. Ciastka wykładamy n blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C na złoty kolor. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wystudzone ciastka zanurzamy do połowy w roztopionej czekoladzie i odkładamy na kratkę, żeby czekolada zastygła. Na każdym ciasteczku lukrowym pisakiem piszemy drukowane literki (u mnie nasze inicjały). Smacznego !!!















Komentarze