6 przepisów na pizzę z jesiennymi dodatkami



Jesień w pełni, za oknami w kratkę, raz piękna słoneczna pogoda, a raz deszczowo i zimno. Taka pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi najlepiej przy pysznym jedzeniu. Dlatego ja dziś wam proponuję 6 przepisów na pizzę z jesiennymi dodatkami. Tutaj możliwości mamy wiele, bo pizzę możemy zrobić dosłownie z wszystkiego, a jesień obfituje  w różnego rodzaju przepyszne smakołyki. W tym czasie możemy wybierać między: wspaniałymi  dyniami, soczystymi gruszkami, dorodnymi czerwonymi burakami, aromatycznymi leśnymi grzybami, kolorową cebulą, chrupkimi orzechami włoskimi, pachnącym czosnkiem, świeżą rukolą, jabłkami, śliwkami i wieloma innymi dobrami.

Ja dziś będę się skupiać na podaniu wam kilku przepisów na pizzę z moimi ulubionymi jesiennymi dodatkami. Na pierwszy rzut  pójdzie puree z dyni, które połączę z serem mozzarella i świeżym oregano. Druga pizza będzie z aromatycznymi leśnymi grzybami, czosnkiem i świeżą natką pietruszki. W trzeciej wykorzystałam czerwoną cebulę i ser feta. Do czwartej pizzy dodałam gruszkę z serkiem pleśniowym camembert i orzechy włoskie. Piąta pizza to połączenie pieczonego czerwonego buraka razem z serem feta i świeżym oregano. Do ostatniej pizzy wykorzystam gruszkę, pieczonego czerwonego buraka i ser mozzarella. Taką pizzę z jesiennymi dodatkami można również zamówić w pizzerii Da Grasso Lublin na stronie pizzaportal.pl.





1. Pizza z puree z dyni i mozzarellą.




Składnik na ciasto na pizzę:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 2,5 dag świeżych drożdży

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju

 Ponadto:
  • mały słoiczek puree z dyni

  • kulka sera mozzarella

  • świeże liście oregano

 Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wówczas wałkujemy je na placek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy puree z dyni, rozprowadzamy po całym cieście. Na puree nakładamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Całość obsypujemy liśćmi oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210'C i pieczemy około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!





2. Pizza z grzybami leśnymi, czosnkiem i pietruszką





Składniki:
  • porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej

  • garść ugotowanych leśnych grzybów

  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz

  • olej

  • sos pomidorowy

  • ser żółty

Grzyby podsmażamy na łyżce oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Ząbek czosnku siekamy i dodajemy do niego natkę pietruszki i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy. Na sos  tarty żółty ser. Na żółtym serze układamy podsmażone leśne grzyby. Całość polewamy sosem pietruszkowo-czosnkowym. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!






3. Pizza z czerwoną cebulą, serem feta i czarnymi oliwkami. 





Składniki:
  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej

  • 2 czerwone cebule

  • ser feta

  • kilka czarnych oliwek

  • sól i pieprz

  • cukier

  • olej

  • sos pomidorowy

  • ser żółty

Cebulę czerwoną kroimy w plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i podsmażamy na oleju, aż lekko zmięknie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy, na sos sypiemy tarty żółty serna serze układamy podsmażoną cebulę, rozdrobniony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut.  Podajemy na gorąco.        Smacznego !!!








4. Pizza z gruszką i serem camembert




Składniki:
  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej

  • 1 gruszka

  • 1 serek pleśniowy camembert

  • 1 łyżka orzechów włoskich

  • sos pomidorowy

  • ser żółty

 Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowy, obsypujemy tartym żółtym serem, na serze układamy plasterki gruszki, na gruszce układamy plasterki serka camembert i orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około12 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!








5. Pizza z pieczonym czerwonym burakiem i serem fetą

 



Składniki:
  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej

  • 1 pieczony czerwony burak

  • plaster sera feta

  • kilka listków świeżego oregano

  • sos pomidorowy

  • ser żółty

 Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na sos sypiemy tarty ser żółty, na serze układamy plasterki buraka. Całość obsypujemy kawałkami sera feta i listkami oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C i pierzemy przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!








6. Pizza z puree z dyni, pieczonym czerwonym burakiem i mozzarellą 





Składniki:
  • porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej

  • mały słoiczek puree z dyni

  • pieczony czerwony burak

  • kulka sera mozzarella

  • ser  żółty

Rozwałkowane ciasto smarujemy puree z dyni, na puree nakładamy tarty żółty ser, na serze układamy plasterki buraka i kawałki sera mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!



Komentarze