Jesień w pełni, za oknami w kratkę, raz piękna słoneczna pogoda, a raz deszczowo i zimno. Taka pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi najlepiej przy pysznym jedzeniu. Dlatego ja dziś wam proponuję 6 przepisów na pizzę z jesiennymi dodatkami. Tutaj możliwości mamy wiele, bo pizzę możemy zrobić dosłownie z wszystkiego, a jesień obfituje w różnego rodzaju przepyszne smakołyki. W tym czasie możemy wybierać między: wspaniałymi dyniami, soczystymi gruszkami, dorodnymi czerwonymi burakami, aromatycznymi leśnymi grzybami, kolorową cebulą, chrupkimi orzechami włoskimi, pachnącym czosnkiem, świeżą rukolą, jabłkami, śliwkami i wieloma innymi dobrami.
Ja dziś będę się skupiać na podaniu wam kilku przepisów na pizzę z moimi ulubionymi jesiennymi dodatkami. Na pierwszy rzut pójdzie puree z dyni, które połączę z serem mozzarella i świeżym oregano. Druga pizza będzie z aromatycznymi leśnymi grzybami, czosnkiem i świeżą natką pietruszki. W trzeciej wykorzystałam czerwoną cebulę i ser feta. Do czwartej pizzy dodałam gruszkę z serkiem pleśniowym camembert i orzechy włoskie. Piąta pizza to połączenie pieczonego czerwonego buraka razem z serem feta i świeżym oregano. Do ostatniej pizzy wykorzystam gruszkę, pieczonego czerwonego buraka i ser mozzarella. Taką pizzę z jesiennymi dodatkami można również zamówić w pizzerii Da Grasso Lublin na stronie pizzaportal.pl.
1. Pizza z puree z dyni i mozzarellą.
Składnik na ciasto na pizzę:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2,5 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Ponadto:
- mały słoiczek puree z dyni
- kulka sera mozzarella
- świeże liście oregano
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wówczas wałkujemy je na placek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy puree z dyni, rozprowadzamy po całym cieście. Na puree nakładamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Całość obsypujemy liśćmi oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210'C i pieczemy około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
2. Pizza z grzybami leśnymi, czosnkiem i pietruszką
Składniki:
- porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
- garść ugotowanych leśnych grzybów
- 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- olej
- sos pomidorowy
- ser żółty
Grzyby podsmażamy na łyżce oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Ząbek czosnku siekamy i dodajemy do niego natkę pietruszki i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy. Na sos tarty żółty ser. Na żółtym serze układamy podsmażone leśne grzyby. Całość polewamy sosem pietruszkowo-czosnkowym. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
3. Pizza z czerwoną cebulą, serem feta i czarnymi oliwkami.
Składniki:
- porcja ciasta na pizzę jak wyżej
- 2 czerwone cebule
- ser feta
- kilka czarnych oliwek
- sól i pieprz
- cukier
- olej
- sos pomidorowy
- ser żółty
Cebulę czerwoną kroimy w plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i podsmażamy na oleju, aż lekko zmięknie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy, na sos sypiemy tarty żółty serna serze układamy podsmażoną cebulę, rozdrobniony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
4. Pizza z gruszką i serem camembert
Składniki:
- porcja ciasta na pizzę jak wyżej
- 1 gruszka
- 1 serek pleśniowy camembert
- 1 łyżka orzechów włoskich
- sos pomidorowy
- ser żółty
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowy, obsypujemy tartym żółtym serem, na serze układamy plasterki gruszki, na gruszce układamy plasterki serka camembert i orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około12 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
5. Pizza z pieczonym czerwonym burakiem i serem fetą
Składniki:
- porcja ciasta na pizzę jak wyżej
- 1 pieczony czerwony burak
- plaster sera feta
- kilka listków świeżego oregano
- sos pomidorowy
- ser żółty
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na sos sypiemy tarty ser żółty, na serze układamy plasterki buraka. Całość obsypujemy kawałkami sera feta i listkami oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C i pierzemy przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
6. Pizza z puree z dyni, pieczonym czerwonym burakiem i mozzarellą
Składniki:
- porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
- mały słoiczek puree z dyni
- pieczony czerwony burak
- kulka sera mozzarella
- ser żółty
Rozwałkowane ciasto smarujemy puree z dyni, na puree nakładamy tarty żółty ser, na serze układamy plasterki buraka i kawałki sera mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz