Gulasz z łopatki wieprzowej



W moim domu najczęstszą potrawą jaką gotuję to gulasz. Uwielbiam go, bo wystarczy tylko dodać inne warzywo  lub zmienić przyprawę i mamy nową wersję.  Ja robię gulasz z różnych rodzai mięsa dziś padło na łopatkę, ale moim ulubionym jest gulasz z karkówki. Bardzo aromatyczna potrawa, ja staram się dodawać do niego dużo warzyw. Świeżych przypraw, ale jak nie macie to przyprawy zastępujemy suszonymi i jest wtedy wychodzi równie pyszny.



 Ja zanim zabieram się za gotowanie najpierw staram się przeglądać aktualne oferty gazetek np. Lidla,  w których mogę znaleźć składniki w dobrych cenach do moich przepisów. Zachęcam was również do wejścia  na  stronę  tutaj  gdzie w gazetkach  z Lidla,  z łatwością znajdziecie produkty w super dobrych cenach.



 Gulasz z łopatki wieprzowej

Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej:
  •  około 70 dag łopatki wieprzowej

  • kilka gałązek tymianku ( zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)

  • 2-3 małe gałązki rozmarynu (zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)

  • 1-2 małe gałązki szałwii (zamiast 1/2 łyżeczki suszonej)

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka liści laurowych

  • 1 średni seler korzeniowy

  • 3-4 czerwone cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 3-4 łyżki tartej włoszczyzny przepis znajdziecie tutaj (można też zamiast zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę, posiekać kawałek pora i dodać natkę pietruszki, selera i dodać 1 łyżkę soli)

  • pieprz i sól do smaku.

  • 1 łyżka oleju kokosowego



Przygotowanie gulaszu z łopatki wieprzowej.

Na roztopionym oleju kokosowym smażymy mięso pokrojone w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy gałązki tymianku, rozmarynu, szałwii, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Podsmażamy i dodajemy obrany, pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy i dodajemy tartą włoszczyznę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa, podlewając niewielką ilością wody w razie potrzeby. Gulasz jest wówczas gotowy kiedy mięso jest miękkie, a rozgotowane warzywa zagęszczają nam sos. W razie konieczności odparowujemy wodę, tak aby konsystencja powstałego sosu nam odpowiadała. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub chlebem. Smacznego. !!!










Komentarze