Ferie, ferie i po feriach, można w końcu wrócić do normalności. Julka w szkole, a ja odrabiam blogowe zaległości. Dziś proponuje wam przepis na humus z fasoli "Jaś" zamiast z cieciorki. Dla mnie w smaku również pyszny, prosty i szybki do zrobienia. Dla mnie najlepszy z domową tortillą i konserwową papryką.
Humus z fasoli "Jaś"
Składniki na humus z fasoli "Jaś":
- 3 szklanki ugotowanej fasoli "Jaś" (u mnie mrożona, świeża)
- 1/2 szklanki pasty tahini przepis znajdziecie tutaj
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1/4 szklanki oleju lub wody
- sól do smaku
Przygotowanie humusu z fasoli "Jaś".
Fasolę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do zmielonej fasoli dodajemy pastę tahini, kumin, czosnek, sok z cytryny, olej i trochę soli. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy najlepiej robotem. W zależności jaką chcecie uzyskać konsystencję humusu dolewacie więcej wody lub oleju. Ja lubię jak ma konsystencję pasty do kanapek. Ja przeważnie humus nakładam na kawałki tortilli, a na to konserwową paprykę. Pycha. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz