Julka dziś kończy 9 lat i z tego powodu zrobiłam jej małego torcika z biszkoptami, przełożonego masą ala ptasie mleczko, a wierzch oblałam czekoladą i posypałam cukiereczkami.
Mini torcik dla Julki.
Składniki na mini torcik dla Julki:
- 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka u mnie smak jagodowy
- 1 opakowanie delicji u mnie o smaku jagodowym
- 400 ml śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 mleczna czekolada
- cukierki na posypkę
Przygotowanie mini torciku dla Julki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, ale pilnujemy momentu w którym zaczyna tężeć. Małą tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy okrągłe biszkopty. Kiedy galaretka zacznie dobrze tężeć wówczas ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem do momentu, aż zacznie gęstnięć. Do gęstniejącej, ubijanej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze ubijamy mikserem jakąś 1 minutę. 1/3 masy wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, na masę układamy delicje i 1/3 masy. Wyrównujemy i układamy na masie okrągłe biszkopty i ostatnią część masy. Wyrównujemy i schładzamy około 1 godziny. Po godzinie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami mleka. Kiedy rozpuszczona czekolada zacznie gęstnieć a już będzie przestudzona oblewamy nią wierzch tortu i posypujemy cukiereczkami. Kiedy oblewacie tort czekoladą możecie go nie wyjmować z rantu, ja wyjęłam bo chciałam żeby mi troszkę boki oblała czekolada, ale jak jest oblana sama góra też wygląda pięknie.Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz