Kapuśniaczki piekłam w ostatniej chwili przed świętami i nie zdążyłam zrobić wtedy wpisu, ale nic straconego bo na noc sylwestrową nadają się idealnie, taka przekąska na raz. W smaku przepyszne, a i nieźle się prezentują.
Kapuśniaczki
Składniki na kapuśniaczki:
Ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- 0,25 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 kapusty kiszonej
- 1 woreczek mrożonych grzybów leśnych
- 1 por
- sól
- pieprz
- oliwa
Ponadto:
- czarnuszka jako posypka
- 2 jajka do smarowania
Przygotowanie kapuśniaczków.
Grzyby gotujemy około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy. Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Na oliwie podsmażamy odcedzone grzyby z porem pokrojonym w pół paseczki. Do lekko podsmażonych grzybów dodajemy odcedzoną kapustę. Wszystko podsmażamy razem około 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Tak podsmażoną kapustę z grzybami studzimy. Ostudzoną kapustę z grzybami wrzucamy do robota z nożem i siekamy na wolnych obrotach. Drożdże namaczamy w ciepłym mleku, a następnie mieszamy z 4 łyżkami mąki, cukru i soli. Kiedy lekko podrosną dodajemy je do reszty mąki razem z jajkami, śmietaną i roztopioną margaryną. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto po kawałku wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ciasta nakładamy wałeczek farszu, zawijamy ciasto i odcinamy od reszty ciasta i tak do końca ciasta. Rulon lekko ugniatamy i kroimy na mniejsze prostokąty. Takie kapuśniaczki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na 15 minut, żeby podrosły. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy czarnuszką. Kapuśniaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Podajemy gorące z czerwonym barszczem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz