Kapuśniaczki



Kapuśniaczki piekłam w ostatniej chwili przed świętami i nie zdążyłam zrobić wtedy wpisu, ale nic straconego bo na noc sylwestrową nadają się idealnie, taka przekąska na raz. W smaku przepyszne, a i nieźle się prezentują.



Kapuśniaczki

Składniki na kapuśniaczki:

Ciasto:
  • 1kg mąki pszennej

  • 1 kostka margaryny

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 0,25 dag drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 3 jajka

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka soli

Farsz:
  • 1  kapusty kiszonej

  • 1 woreczek mrożonych grzybów leśnych

  • 1 por

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

 Ponadto:
  • czarnuszka jako posypka

  • 2 jajka do smarowania



Przygotowanie kapuśniaczków.

Grzyby gotujemy około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy. Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy.  Na oliwie podsmażamy odcedzone grzyby z porem pokrojonym w pół paseczki. Do lekko podsmażonych grzybów dodajemy odcedzoną kapustę. Wszystko podsmażamy razem około 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Tak podsmażoną kapustę z grzybami studzimy. Ostudzoną kapustę z grzybami wrzucamy do robota z nożem i siekamy na wolnych obrotach.  Drożdże namaczamy w ciepłym mleku, a następnie mieszamy z 4 łyżkami mąki, cukru i soli. Kiedy lekko podrosną dodajemy je  do reszty mąki razem z jajkami, śmietaną i roztopioną margaryną. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto po kawałku wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ciasta nakładamy wałeczek farszu, zawijamy ciasto i odcinamy od reszty ciasta i tak do końca ciasta. Rulon lekko ugniatamy i kroimy na mniejsze prostokąty. Takie kapuśniaczki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na 15 minut, żeby podrosły. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy czarnuszką. Kapuśniaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Podajemy gorące z czerwonym barszczem. Smacznego !!!





































Komentarze