Smalec z fasoli? Myślę, niemożliwe, a do tego jeszcze kasza gryczana, która imituje skwarki boczku. Na pewno nie nadaje się do jedzenia, a już na pewno nie smakuje jak smalec, a jednak zostałam mile zaskoczona. Od kilku dni zajadam smalec z fasoli z kaszą gryczaną, bez obawy o kalorie i nie mogę się nim najeść. Na śniadanie i kolację kanapeczka ze smalcem i kiszonym ogórkiem, pycha.
Smalec z fasoli z kaszą gryczaną.
Składniki na smalec z fasoli z kaszą gryczaną:
- 2 szklanki świeżo mrożonej fasoli "Jaś", (suchej szklanka)
- 2 małe jabłka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 woreczek kaszy gryczanej (użyłam tylko połowy ugotowanego woreczka)
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka ostra
- oliwa do smażenia
Przygotowanie Smalcu z fasoli z kaszą gryczaną.
Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Woreczek z kaszą gryczaną również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do szklącej się cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 15 sekund podsmażamy i dodajemy obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka.Całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż odparuje woda, doprawiając solą, pieprzem, majerankiem. Na tej samej patelni co smażyliśmy jabłka z cebulą prażymy kaszę gryczaną, czyli rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i prażymy na niej kaszę gryczaną (ja uprażyłam 1/2 woreczka kaszy gryczanej), mieszając co jakiś czas, żeby się nam kasza nie przypaliła. Kaszę podczas prażenia doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Do ugotowanej fasoli dodajemy podsmażone jabłka z cebulą i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy. Do masy fasolowej dodajemy uprażoną kaszę gryczaną. Całość mieszamy, w razie konieczności doprawiamy do smaku. Gotowy smalec z fasoli z kaszą gryczaną przekładamy do miseczki i chłodzimy. Chociaż mnie osobiście na ciepło również smakuje. Smalec z fasoli podajemy najlepiej na domowym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz