Przepisów na kruche ciasto jest masa. Każda gospodyni ma swoje ulubione, ja znam już chyba z 10 i każde kruche ma coś w sobie. Tym razem proponuję wam kruche ciasto z tego przepisu, tylko że zamiast tartych jabłek ja użyłam marmolady domowej z jabłek.
Kruche z marmoladą z jabłek.
Składniki na kruche z marmoladą z jabłek:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ponadto:
- 1litrowy słoik marmolady domowej z jabłek (mogą być jabłka prażone ze sklepu)
- 1 łyżka kaszy manny
- cukier puder na wierzch
Przygotowanie kruchego z marmoladą z jabłek.
Do domowej marmolady z jabłek dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Wyrobione kruche ciasto dzielimy na pół. Jedną część kruchego ciasta wałkujemy na szerokość dużej blaszki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przekładamy rozwałkowane ciasto. Na kruche ciasto wykładamy przygotowaną marmoladę z jabłek. Na marmoladę z jabłek nakładamy rozwałkowaną drugą część kruchego ciast. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej blaszce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu kruche ciasto z marmoladą z jabłek obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz