Bliny z mąką gryczaną to zdrowa przekąska o lekko winnym smaku nadająca się na przystawkę serwowane z gęsta kwaśną śmietaną lub jako pyszny deser z dodatkiem dżemu. Mnie smakuje zarówno na słodko jak i na słono, a moja córka zajadała się blinami posmarowanymi czekoladą.
Bliny z mąką gryczaną.
Składniki na bliny z mąką gryczaną:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- masło i oliwa pół na pół do smażenia
Przygotowanie blinów z mąką gryczaną.
Do miseczki wkładamy drożdże, cukier, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy do niej żółtka, obydwa rodzaje mąki, ciepłą wodę i dokładnie łączymy ze sobą składniki najlepiej robotem. Pod koniec mieszania dodajemy letnie roztopione masło i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz pół na pół masło z oliwą. Na tłuszcz nakładamy ciasto i pieczemy z jednej i z drugiej strony na złoty, rumiany kolor. Usmażone bliny podajemy na ciepło gęstą kwaśną śmietaną lub dżemem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz