Bliny z mąką gryczaną



Bliny z mąką gryczaną to zdrowa przekąska o lekko winnym smaku nadająca się na przystawkę serwowane z gęsta kwaśną śmietaną lub jako pyszny deser z dodatkiem dżemu. Mnie smakuje  zarówno na słodko jak i na słono, a moja córka zajadała się blinami posmarowanymi czekoladą.



Bliny z mąką gryczaną.

Składniki na bliny z mąką gryczaną:
  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki stopionego masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • masło i oliwa pół na pół do smażenia



Przygotowanie blinów z mąką gryczaną.

Do miseczki wkładamy drożdże, cukier, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy do niej żółtka, obydwa rodzaje mąki, ciepłą wodę i dokładnie łączymy ze sobą składniki najlepiej robotem. Pod koniec mieszania dodajemy letnie roztopione masło i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz pół na pół masło z oliwą. Na tłuszcz nakładamy ciasto i pieczemy z jednej i z drugiej strony na złoty, rumiany kolor.  Usmażone bliny podajemy na ciepło  gęstą kwaśną śmietaną lub dżemem. Smacznego !!!
























Komentarze