Przepyszne, bardzo szybkie i banalnie proste orzechowe ciasto z cukinią. Bardzo aromatyczne, wilgotne i chrupiące,( bo sama miele orzechy). Ciasto zachwyca prostotą, a jednocześnie wygląda bardzo wytwornie. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com,troszkę go przerobiłam pod siebie.
Orzechowe ciasto z cukinią
Składniki na orzechowe ciasto z cukinią:
Ciasto:
- 25 dag mąki tortowej
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 18 dag cukru
- 25 dag startej ze skórką na dużych oczkach cukinii
Wierzch:
- 1 czekolada mleczna (u mnie z nadzieniem z toffi)
- 2-3 łyżki mleka
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie orzechowego ciasta z cukinią.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą oraz orzechami. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z cukrem i olejem. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną. Mieszamy i dodajemy cukinię. Wszystko ze sobą łączymy. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę (u mnie kwadratowa) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 35-40 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy to wówczas ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną czekoladą oblewamy ciasto, a na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Ja czasem obsypuję ciasto samym cukrem pudrem bez polewy i też jest pyszne.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz