Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką na zimę



Sałatkę tę robiłam już  zeszłym roku, była pyszna i wszystkim smakowała, a i w tym roku postanowiłam ją zrobić. Przepis na tę sałatkę  pochodzi on od Martyna1991  ze strony prześlij przepis.

Składniki:

  • 3kg ogórków gruntowych
    1 duża cukinia
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 cebule
    3 marchewki
    1 główka czosnku
    1 łyżka soli
    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    200 ml. koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka chili

Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 godziny do puszczenia soku. W między czasie cukinię kroimy w pół plasterki, które kroimy jeszcze na pół. Z papryk wydrążamy gniazda nasienne  i kroimy je w kostkę. Marchewki obieramy i trzemy je na  tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy , czosnek przeciskamy przez praskę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku , dodajemy resztę warzyw. Wszystko dokładnie razem mieszamy. W wysokim garnku gotujemy składniki zalewy. Do  gotującej się zalewy dodajemy sałatkę, dokładnie mieszamy do ponownego zagotowania. Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa. Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika) Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia. Przetwory nadają się do spożycia po upływie minimum tygodnia. Smacznego !!!














Komentarze