„Jesteś tym, co jesz”- Kurczak ekologiczny


  Każdy z nas zna powiedzenie „Jesteś tym, co jesz”, ja dziś chcę odnieść to powiedzenie do kurczaka, a raczej do kurczaka ekologicznego. Skąd pochodzi, jak jest hodowany, czym karmiony i dlaczego nasze potrawy z wykorzystaniem kurczaka wyhodowanego ekologicznie, są jakościowo lepsze w smaku, niż kurczaki hodowane niehumanitarnie, na masową skalę, w hodowli przemysłowej, w bardzo ciasnych pomieszczeniach, w których z trudem mogą się poruszać.

     Moi dziadkowie prowadzili ogromne gospodarstwo niedaleko mojego rodzinnego domu. Jak każdy gospodarz mój dziadek posiadał ogromne stado kur z kilkoma kogutami. Kurczaki te żyły na wolności, ganiały dosłownie wszędzie tam, gdzie miały w danej chwili ochotę. Żywiły się tym co sobie wygrzebały w ciągu dnia, a dziadek każdego wieczoru dokarmiał je ziarnem zbóż, które sam wyhodował. Dziadkowie nie dodawali do paszy żadnej chemii, żadnych antybiotyków wszystko odbywało się w sposób zgodny z naturą. Pamiętam też, że takie kurczaki hodowało się bardzo długo zanim dziadek pozwolił babci zabrać jakiegoś, żeby mogła przygotować pyszny rosół, albo jakąś wyśmienitą potrawę z kurczaka.

        Kurczakami takimi, jakie kiedyś hodowali moi dziadkowie jest właśnie kurczak zagrodowy z Podlasia. Są to kurczaki ekologiczne chowane w małych, rodzinnych gospodarstwach zlokalizowanych w czystym ekologicznym regionie Podlasia. Kurczak zagrodowy z Podlasia karmiony jest w taki sam sposób jak robili to moi dziadkowie, czyli zagrodowy karmiony jest wyłącznie surowcami roślinnymi niemodyfikowane genetycznie (bez GMO), specjalnie dobraną karmą bez dioksyn, a przede wszystkim bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Chów odbywa się również bez dodatku antybiotyków. W zależności od sezonu karmiony jest również takimi zbożami jak pszenica, kukurydza, pszenżyto, nasionami oleistymi jak słonecznik, rzepak lub innymi roślinami wysokobiałkowymi jak groch czy bobik. Mieszanki paszowe wzbogacane są o niezbędne witaminy i minerały dla prawidłowego rozwoju kurcząt. Kurczaki te mogą jeść też owady i roślinność, takie jak chwasty, w celu uzupełnienia organicznej paszy. Pamiętajmy, że zdrowa pasza to zdrowe i bezpieczne mięso kurczaka.


     Kurczaki ekologiczne hoduje się na dużych przestrzeniach do biegania, mają możliwość swobodnego poruszania się, z czego chętnie korzystają. Kurczak zagrodowy rośnie w mniejszym tempie (wyróżnia się o połowę dłuższym chowem) dzięki temu jego mięso jest dojrzalsze, ale i mniej odtłuszczone niż kurczaka przemysłowego. Środowisko jego jest wolne od stresu, co robi ogromną różnicę pod względem walorów zdrowotnych i smakowych.

      Potrawy z kurczaka zagrodowego przywodzą na myśl radosne dzieciństwo spędzone na wis u dziadków, a rosół smakuje jak przygotowany przez babcię. Nigdy nie zapomnę tego zapachu jaki unosił się po babcinej kuchni, kiedy gotowała rosół. Cudowny zapach gotowanego mięsa zmieszany z zapachem świeżo ugotowanych warzyw, a potem widok rosołu na talerzu: czysty, klarowny, z dużą ilością żółtych oczek, z domowym makaronem, smak nie do opisania. Teraz taki powrót do przeszłości możemy przeżyć za sprawą kurczaka zagrodowego z Podlasia. Potrawy z kurczaka po ugotowaniu lub upieczeniu oczarują nas delikatnością i kruchością mięsa. Jego konsystencja jest spójna, a cienka skórka nie zakłóca przyjemności rozkoszowania się smakiem potrawy.

      Każdemu z nas zależy na zdrowym odżywianiu, a mięso kurczaka jest bogatym źródłem białka i zawiera bardzo mało tłuszczu. Kurczak ekologiczny zagrodowy skierowany jest właśnie do nas, świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrowe i bezpieczne produkty o sprawdzonym pochodzeniu i od doświadczonego producenta.


   Każdemu z nas zależy na zdrowym odżywianiu, a mięso kurczaka jest bogatym źródłem białka, posiada więcej zdrowych kwasów tłuszczowych OMEGA-3 i zawiera bardzo mało tłuszczu. Kurczak ekologiczny zagrodowy skierowany jest właśnie do nas, świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrowe i bezpieczne produkty o sprawdzonym pochodzeniu i od doświadczonego producenta. Jeśli zamierzasz przestrzegać zdrowej diety, to musisz rozważyć korzyści wynikające ze spożywania kurczaka wyhodowanego ekologicznie, którego mięso jest soczyste, bardziej aromatyczne i  dodać go do swojej listy zakupów.



 Ja zapraszam do zapoznania się z gamą Produktów marki Zagrodowy. Wystarczy tylko kliknąć w link poniżej:


Artykuł sponsorowany.

Komentarze