Błotniak to moje ulubione ciasto, jest dla mnie bazą pod bardzo wiele wypieków. Wystarczy coś do niego dodać, innym razem posypać i już mamy idealne ciasto. Dziś u mnie błotniak z borówkami.
Błotniak z borówkami.
Składniki na błotniaka z borówkami:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 słoiczek dżemu( u mnie porzeczkowo - jabłkowy)
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 2 szklanki mrożonych borówek
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie błotniaka z borówkami.
Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy mleko, cukier, dżem, jajko, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę i kaszę mannę. Mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy rozmrożonymi borówkami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Ciasto po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz