Placek z szynką i warzywami



Placki wypełnione mięsem, rybami, warzywami są popularne w całej Ameryce, każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Moja wersja placka jest wypełniona pyszną wędzona szynką, warzywami i topionym serem.



Placek z szynką i warzywami.

Składniki na placek z szynką i warzywami:

Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej

  • 150 g masła

  • 2 duże jajka

  • sól i pieprz



Składniki na nadzienie:
  • 1 główka brokuła

  • 4 średnie marchewki

  • 1 długi por

  • 270g  wędzonej szynki (u mnie szynka z wędzonej piersi z indyka)

  • 200g sera żółtego gouda

  • sól i pieprz



Przygotowanie placka z szynką i warzywami.

Do miski wrzucamy mąkę, jajka, pokrojone masło, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą  i odstawiamy na 30 minut.

Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2 minuty, następnie wrzucamy marchewkę do lodowatej wody na 30 sekund. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 3 minuty, następnie wrzucamy jego do lodowatej wody na 30 sekund, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Pora kroimy w pół paseczki, wrzucamy go do wrzącej osolonej wody na 3 minuty, następnie wrzucamy go do lodowatej wody na 30 sekund. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Szynkę kroimy w grubą kostkę

Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy ugotowane i osuszone warzywa, szynkę oraz ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę ciasta wałkujemy na placek o wielkości naszej dużej formy na tartę. Foremkę na tartę smarujemy masłem, a następnie przekładamy rozwałkowany placek na formę tak aby ciasto wypełniło też brzegi. Nadmiar ciasta ucinamy za pomocą wałka. Foremkę z ciastem wypełniamy farszem. Drugą część ciasta wałkujemy na placek o średnicy naszej foremki. Placek nakładamy na wierzch ciasta i dociskamy po bokach. Placek nakłuwamy z wierzchu. Z reszty ciasta wycinamy różne małe kształty, które układamy na wierchu. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczęło, będzie się lepiej kroić.  Smacznego !!!













































Komentarze