Placki wypełnione mięsem, rybami, warzywami są popularne w całej Ameryce, każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Moja wersja placka jest wypełniona pyszną wędzona szynką, warzywami i topionym serem.
Placek z szynką i warzywami.
Składniki na placek z szynką i warzywami:
Ciasto:
- 40 dag mąki tortowej
- 150 g masła
- 2 duże jajka
- sól i pieprz
Składniki na nadzienie:
- 1 główka brokuła
- 4 średnie marchewki
- 1 długi por
- 270g wędzonej szynki (u mnie szynka z wędzonej piersi z indyka)
- 200g sera żółtego gouda
- sól i pieprz
Przygotowanie placka z szynką i warzywami.
Do miski wrzucamy mąkę, jajka, pokrojone masło, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2 minuty, następnie wrzucamy marchewkę do lodowatej wody na 30 sekund. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 3 minuty, następnie wrzucamy jego do lodowatej wody na 30 sekund, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Pora kroimy w pół paseczki, wrzucamy go do wrzącej osolonej wody na 3 minuty, następnie wrzucamy go do lodowatej wody na 30 sekund. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Szynkę kroimy w grubą kostkę
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy ugotowane i osuszone warzywa, szynkę oraz ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę ciasta wałkujemy na placek o wielkości naszej dużej formy na tartę. Foremkę na tartę smarujemy masłem, a następnie przekładamy rozwałkowany placek na formę tak aby ciasto wypełniło też brzegi. Nadmiar ciasta ucinamy za pomocą wałka. Foremkę z ciastem wypełniamy farszem. Drugą część ciasta wałkujemy na placek o średnicy naszej foremki. Placek nakładamy na wierzch ciasta i dociskamy po bokach. Placek nakłuwamy z wierzchu. Z reszty ciasta wycinamy różne małe kształty, które układamy na wierchu. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczęło, będzie się lepiej kroić. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz