Lazania bolonese




Klasyczna wersja lazanii czyli Lazania bolonese z mięsem w pomidorach, sosem beszamelowym oraz parmezanem. Z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i miękka, każdy kolejny kęs to rozkosz dla podniebienia.


Lazania bolonese.

Składniki na Lazanie bolonese:

Sos bolonese:
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (u mnie mielone z karkówki)

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 małe cebule

  • 1 puszka pomidorów

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 1 łyżka świeżej bazylii

  • 1 łyżka świeżego oregano

  • sol i pieprz

  • oliwa


Sos beszamelowy:
  • 1/2 kostki dobrego masła

  • 3 łyżki mąki tortowej

  • 2 szklanki mleka

  • gałka muszkatołowa

  • sól

Ponadto:
  • płaty makaronu do lazanii

  • 10 dag sera parmezan

  • 10 dag sera gouda



Przygotowanie Lazanii bolonese.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Wszystko smażymy około 30 sekund i dodajemy mięso mielone, posiekany tymianek, posiekaną bazylię oraz posiekane oregano. Dokładnie mieszamy i dusimy około 7 minut. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez około 4 minuty. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

W małym garnku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę cały czas mieszając najlepiej trzepaczką. Po około 40 sekundach do mąki z masłem dolewamy połowę mleka, szybko i dokładnie mieszamy, żeby się nie porobiły grudki. Dolewamy resztę mleka, cały czas mieszając. Gotujemy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrznych nie przerywając mieszania. Na końcu doprawiamy sola i gałką muszkatołową.

Na tarce o drobnych oczkach trzemy obydwa rodzaje sera. Po starciu sery łączymy ze sobą.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu bolonese. Na to układamy płaty makaronu. Na płaty makaronu wylewamy 1/3 sosu beszamelowego dokładnie pokrywając makaron. na sos nakładamy 1/3 sosu bolonese. Wszystko obsypujemy 1/3 startego sera. Na ser układamy warstwę makaronu , na makaron kolejna porcję  sosu beszamelowy, na beszamel kolejna porcja sosu bolonese, a na bolonese kolejna porcja sera. Na ser płaty makaronu. Na makaron reszta sosu beszamelowego. Na to reszta sosu bolonese. A na wierzch reszta sera. Lazanie  pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut.  Lazanie po upieczeniu odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła, wtedy będzie się lepiej kroić. Smacznego !!!































Komentarze