Klasyczna wersja lazanii czyli Lazania bolonese z mięsem w pomidorach, sosem beszamelowym oraz parmezanem. Z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i miękka, każdy kolejny kęs to rozkosz dla podniebienia.
Lazania bolonese.
Składniki na Lazanie bolonese:
Sos bolonese:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (u mnie mielone z karkówki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego oregano
- sol i pieprz
- oliwa
Sos beszamelowy:
- 1/2 kostki dobrego masła
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
Ponadto:
- płaty makaronu do lazanii
- 10 dag sera parmezan
- 10 dag sera gouda
Przygotowanie Lazanii bolonese.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Wszystko smażymy około 30 sekund i dodajemy mięso mielone, posiekany tymianek, posiekaną bazylię oraz posiekane oregano. Dokładnie mieszamy i dusimy około 7 minut. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez około 4 minuty. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
W małym garnku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę cały czas mieszając najlepiej trzepaczką. Po około 40 sekundach do mąki z masłem dolewamy połowę mleka, szybko i dokładnie mieszamy, żeby się nie porobiły grudki. Dolewamy resztę mleka, cały czas mieszając. Gotujemy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrznych nie przerywając mieszania. Na końcu doprawiamy sola i gałką muszkatołową.
Na tarce o drobnych oczkach trzemy obydwa rodzaje sera. Po starciu sery łączymy ze sobą.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu bolonese. Na to układamy płaty makaronu. Na płaty makaronu wylewamy 1/3 sosu beszamelowego dokładnie pokrywając makaron. na sos nakładamy 1/3 sosu bolonese. Wszystko obsypujemy 1/3 startego sera. Na ser układamy warstwę makaronu , na makaron kolejna porcję sosu beszamelowy, na beszamel kolejna porcja sosu bolonese, a na bolonese kolejna porcja sera. Na ser płaty makaronu. Na makaron reszta sosu beszamelowego. Na to reszta sosu bolonese. A na wierzch reszta sera. Lazanie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. Lazanie po upieczeniu odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła, wtedy będzie się lepiej kroić. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz