Zupa Minestrone



Typowa włoska zupa minestrone; zachwycająca, sycąca z mnóstwem ciekawych tekstur. Uwielbiana przez większość dzieci, chociaż moja Julcia spojrzała na nią i jak  zobaczyła marchewkę z zieleniną to od razu zapowiedziała że nie będzie tego jeść.



Zupa minestrone.

Składniki na zupę minestrone na :
  • 1 puszka białego grochu ( może być też ugotowany)

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 2 strąki selera naciowego

  • 4 średnie ziemniaki (u mnie czerwone)

  • 1 szklanka  zielonego groszku (u mnie mrożony)

  • 1 szklanka fasoli szparagowej (u mnie mrożona)

  • 1/2 małej główki młodej kapusty

  • 1 małe opakowanie śmietany 18%

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 40 dag pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)

  • 3 kostki mięsne lub 3 litry bulionu

  • 1 szklanka drobnego makaronu najlepiej takiego jak na zdjęciach

  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)

  • 4 łyżki posiekanego koperku ( może być mrożony)

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie zupy minestrone.

 Marchewkę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Strąki selera kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki dokładani płuczemy i ze skórką kroimy w gruba kostkę. Kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wrzucamy do wysokiego garnka i dodajemy do nich jeszcze fasolę szparagową oraz zielony groszek. Wszystko zalewamy woda i gotujemy przez około 20 minut. Do gotujących się warzyw dodajemy kostki mięsne, czosnek, groch oraz pokrojone w kostkę pomidory ( u mnie mieszanka zwykłych z koktajlowymi). Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 minut.  Po tym czasie dodajemy przecier, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i koperek. Do śmietany dodajemy kilka łyżek zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Zupę doprawiamy solą i pieprzem Smacznego !!!









Komentarze