Ciasto z musem z czernic



Za oknami słońce, w koło ptaszki ćwierkają, a ja dziś wam proponuje pyszne i bardzo delikatne, lekko kwaskowate ciasto z musem z czernic. Czernice można zastąpić malinami, jagodami, borówkami, truskawkami kto co lubi. Ja akurat miałam zamrożone czernice z tamtego roku.



Ciasto z musem z czernic.

Składniki na ciasto z musem z czernic:

Biszkopt:
  • 4 jajka

  • 4 łyżki mąki tortowej

  • 4 łyżki cukru

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Mus z czernic:
  • około 50 dag czernic (można więcej lub mniej)

  • 2 łyżki żelatyny spożywczej

  • 3 łyżki drobnego cukru z prawdziwa wanilią (ja robiłam sama)



Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki

  • 1 łyżka żelatyny spożywczej

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią



Ponadto :
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym

 Przygotowanie ciasta z musem z czernic.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku cały czas ubijając, aż wyczerpią się składniki. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180' C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżki żelatyny. Czernice wkładamy do robota i miksujemy.  Do zmiksowanych czernic dodajemy cukier z wanilią i dalej miksujemy. Do musu dolewamy  rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i miksujemy wszystko razem przez około 30 sekund.  Dużą blaszkę wykładamy folią aluminiową, na to kładziemy przestudzony biszkopt. Na biszkopt wylewamy mus z czernic. Rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do lodówki, żeby mus stężał ( ja wkładałam na około godzinę).

Kiedy mus z czernic jest już gotowy wówczas rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody 2 łyżki żelatyny.  Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dolewamy przestudzoną żelatynę i wszystko razem chwilkę miksujemy. Tak ubitą śmietanę wylewamy na mus z czernic, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w trochę mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu.  Kiedy galaretka zacznie tężeć, wówczas wylewamy ją na ciasto, wyrównujemy i wkładamy do lodówki, aby stężała. Smacznego !!!

























Komentarze