Na pożegnanie roku chciałam wam przedstawić przepis na super puszysty serniczek z kokosem. Przepis dostałam od szwagierki.
Życzę wszystkim moim czytelnikom wspaniałego i szampańskiego Sylwestra oraz Szczęśliwego Nowego Roku.
Sernik z kokosem.
Składniki na sernik z kokosem:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 12 dag cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany (ja dałam jednego małego danonka)
Masa serowa:
- 70-80 dag sera białego raz mielonego
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 3łyżki oleju
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 20 dag wiórek kokosowych
Przygotowanie sernika z kokosem.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy i wyrabiamy. Cisto po wyrobieniu wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Kiedy ciasto się schodzi rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy rozwałkowane ciasto.
Do mielonego sera dodajemy 1 szklanka cukru i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Dodajemy olej i mieszamy. W mleku rozpuszczamy dwa budynie. Rozpuszczone w mleku budynie dolewamy po trochę do masy serowej cały czas mieszając. Kiedy ser będzie gotowy wylewamy go wówczas na blaszkę z wyłożoną ciastem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C-200'C zależy od piekarnika. Ja piekłam w temp.190'C przez około 50 minut. Pięć minut przed końcem czasu pieczenia ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. do ubitych białek dodajemy kokos i mieszamy. Tak przygotowany kokos wylewamy na upieczony sernik i pieczemy wszytko razem jeszcze przez około 15-20 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu ciasto zostawimy w piekarniku lekko uchylamy drzwiczka i studzimy sernik najlepiej całą noc. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz