Za oknami przepiękna deszczowa aura, która się utrzymuje już od kilku dni. Tak więc ja postanowiłam nadrobić zaległości blogowe i wstawić przepis na przepyszną i bardzo aromatyczna zupę z dodatkiem białej młodej kapusty, pomidorów oraz dużej ilości koperku. Zupa idealna na te pochmurne i deszczowe dni.
Zupa z młodej kapusty.
Składniki na zupę z młodej kapusty:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 3-4 średnie ziemniaki
- 2 kostki mięsne
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka drobiowych cienkich kiełbasek
- puszka pomidorów
- duża garść posiekanego koperku
- mały kubeczek śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie zupy z młodej kapusty.
Kapustę drobno siekamy i wrzucamy ją do garnka. Do kapusty dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kostki mięsne. Do garnka dodajemy również pokrojone w plasterki kiełbaski drobiowe. Wszystko zalewamy wodą dokładnie mieszamy i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie gotujemy. Po około 20 minutach do gotującej się zupy dodajemy pomidory z puszki oraz cukier. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, wówczas zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy do niej koperek oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy sol oraz pieprzem i nakładamy na talerz. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz