Zupa z młodą kapustą



Za oknami przepiękna deszczowa aura, która się utrzymuje już od kilku dni. Tak więc ja postanowiłam nadrobić zaległości blogowe i wstawić  przepis na  przepyszną i bardzo aromatyczna zupę z dodatkiem białej młodej kapusty, pomidorów oraz dużej ilości koperku. Zupa idealna na te pochmurne i deszczowe dni.



Zupa z młodej kapusty.

Składniki na zupę z młodej kapusty:
  • 1 mała główka młodej kapusty

  • 3-4 średnie ziemniaki

  • 2 kostki mięsne

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka drobiowych cienkich kiełbasek

  • puszka pomidorów

  • duża garść posiekanego koperku

  • mały kubeczek śmietany 18%

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka cukru



Przygotowanie zupy z młodej kapusty.

Kapustę drobno siekamy i wrzucamy ją do garnka. Do kapusty dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz  kostki mięsne.  Do garnka dodajemy również pokrojone w plasterki kiełbaski drobiowe. Wszystko zalewamy wodą dokładnie mieszamy i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie gotujemy. Po około 20 minutach do gotującej się zupy dodajemy pomidory z puszki oraz cukier. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, wówczas zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy do niej koperek oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy sol oraz pieprzem i nakładamy na talerz. Smacznego !!!







Komentarze