Kurczak barbecue



Do tego przepisu najlepiej nadają się małe ziemniaczki , ale jak nie macie to duże przekrojone na połówki też są pyszne. Co do mięsa najlepsze  są oczywiście pałki od nóżek, ale ja czasami też robię to danie z całych nóżek tylko je przepoławiam. Kurczak jest wyśmienity, ziemniaczki przypieczone, ale mnie najbardziej smakuje ta cebulka przypalona o lekko słodkawym smaku. Pycha.



Kurczak barbecue.

Składniki na kurczaka barbecue:
  • 50 dag małych umytych ziemniaczków

  • 8 dramstików  z kurczaka

  • 2 czerwone cebule

  • 8 łyże pikantnego ketchupu

  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru

  • 1 łyżka musztardy stołowej

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy



Ponadto:
  • oliwa

  • 2 gałązki rozmarynu



Przygotowanie kurczaka barbecue.

Ziemniaki dokładnie płuczemy zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy przez pięć minut od momentu wrzenia, a następnie je odcedzamy. Kurczaka obieramy ze skóry i robimy po dwa nacięcia z każdej strony pałki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miski wrzucamy ketchup, cukier, musztardę, ocet, rozgnieciony czosnek i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do tego sosu kurczaka i dokładnie smarujemy każdą cześć mięsa. Ugotowane ziemniaki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy oliwa i obsypujemy igiełkami rozmarynu. Na ziemniakach układamy kurczaka oblanego sosem. Na wszystkim układamy plasterki cebuli i jeżeli mamy jeszcze sos to skrapiamy nim cebulę. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego 225'C i pieczemy wszystko jakieś 60 minut. Zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!





















131d

Komentarze