Do tego przepisu najlepiej nadają się małe ziemniaczki , ale jak nie macie to duże przekrojone na połówki też są pyszne. Co do mięsa najlepsze są oczywiście pałki od nóżek, ale ja czasami też robię to danie z całych nóżek tylko je przepoławiam. Kurczak jest wyśmienity, ziemniaczki przypieczone, ale mnie najbardziej smakuje ta cebulka przypalona o lekko słodkawym smaku. Pycha.
Kurczak barbecue.
Składniki na kurczaka barbecue:
- 50 dag małych umytych ziemniaczków
- 8 dramstików z kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 8 łyże pikantnego ketchupu
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Ponadto:
- oliwa
- 2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie kurczaka barbecue.
Ziemniaki dokładnie płuczemy zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy przez pięć minut od momentu wrzenia, a następnie je odcedzamy. Kurczaka obieramy ze skóry i robimy po dwa nacięcia z każdej strony pałki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miski wrzucamy ketchup, cukier, musztardę, ocet, rozgnieciony czosnek i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do tego sosu kurczaka i dokładnie smarujemy każdą cześć mięsa. Ugotowane ziemniaki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy oliwa i obsypujemy igiełkami rozmarynu. Na ziemniakach układamy kurczaka oblanego sosem. Na wszystkim układamy plasterki cebuli i jeżeli mamy jeszcze sos to skrapiamy nim cebulę. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego 225'C i pieczemy wszystko jakieś 60 minut. Zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz