Makóweczki czyli kruche ciasteczka z masą makową



Nowy rok zaczynam od wprowadzenie przepisu na te przepyszne Makóweczki czyli kruche ciasteczka z masa makową. Ciasteczka kruchutkie, delikatne i bardzo mięciutkie. Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo ciastek. Pierwszy raz skosztowałam tych makóweczek u mojej koleżanki Renaty i tak mi posmakowały, że postanowiłam je zrobić na święta.



Makóweczki czyli kruche ciasteczka z masą makową.

Składniki na makóweczki czyli kruche ciasteczka z masą makową:
  • 400 g mąki tortowej

  • 150 g cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 150g masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 jajka

  • 1 puszka masy makowej





Przygotowanie Makóweczek - kruchych ciasteczek z masa makową.

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jaka i masło wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na placku wycinamy foremką koła. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę masy makowej i zaginamy ciasto tak aby powstał nam trójkąt tak jak na zdjęciach poniżej. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Upieczone ciasteczka wystudzamy na kratce.  Najlepsze są na drugi dzień. Ciasteczka przechowujemy w pojemnikach szczenie zatkane.

Smacznego !!!















Komentarze