Racuchy z jabłkiem



Piękna jesienna pogoda za oknem (chyba najpiękniejsza jesień w moim życiu), jabłek wszędzie pod dostatkiem więc tym razem u mnie na blog przepis ze starej książki kucharskiej mojej mamy na racuchy z jabłkiem inaczej też jabłkowe pączki.



Przygotowanie racuchów z jabłkiem.

Składniki na racuchy z jabłkiem:
  • 6-7 jabłek

  • 3 i 3/4 szklanki mąki tortowej

  • 2 szklanki mleka

  • 4 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka esensi waniliowej

  • 1 mały kieliszek wódki

  • 1 litr oleju do smażenia





Przygotowanie racuchów z jabłkiem.

Cukier mieszamy z drożdżami. Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i 2 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego żółtka i esensię waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jeśli jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. 160-170' C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy i smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy. Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite.
Smacznego !!!














837c

Komentarze