Przepis na tę sałatkę wielowarzywną na zimę również mam od Sabinki, jak zresztą wiele innych zimowych przepisów. Sałatka bardzo kolorowa, bardzo warzywna i pięknie się prezentuje na stole. Może być jako dodatek do dania główne albo jako dodatek do kanapek, ja osobiście polecam ten drugi wariant.
Sałatka wielowarzywna na zimę.
Składniki sałatki wielowarzywnej na zimę:
- 2 kg małych zielonych ogórków
- 1 główka kalafiora
- 1 kg fasoli szparagowej
- 4 papryki czerwone
- 1/2 kg małej cebuli
- 9 szkl, wody
- 1 szkl. soli
Zalewa:
- 2 szkl. octu
- 7 szklanek wody
- 3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie sałatki wielowarzywnej na zimę.
Kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez 5 minut. Fasolkę kroimy n mniejsze kawałki i również obgotowujemy 5 minut. Ogórki kroimy w ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy ja w paski. Cebule szatkujemy w piórka. Warzywa dokładnie mieszamy i zalewamy je 9 szklankami wody i 1 szklanką soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Warzywa dokładnie odsączamy, zalewamy zalewą, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz