To ręcznie robione czekoladowe kubki wypełnione owocami kiwi z bitą śmietaną. W orginalnym przepisie, który pochodzi z Nowej Zelandii zamiast śmietany kremówki użyta jest surowa piana z białek, jak dla mnie zbyt ekstrawaganckie połączenie, dlatego ja użyłam śmietany.
Czekoladowe kubki z kiwi.
Składniki na czekoladowe kubki z kiwi:
- 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1 kubek śmietany kremówki ( u mnie 60 %)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 owoce kiwi
- kilka migdałów
- 8 papilotek na muffiny
Przygotowanie czekoladowych kubków z kiwi.
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą czekoladą smarujemy za pomocą pędzelka foremki na muffiny, pamiętając aby warstwa czekolady była dość gruba. Gotowe czekoladowe foremki odkładamy na dwie godziny do wyschnięcia. Po tym czasie z czekolady delikatnie zdejmujemy papierowe foremki. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i esencją waniliową. Owoce kiwi obieramy. Dwa owoce kroimy w kostkę, a jeden na plasterki, które potem kroimy jeszcze na pół. Do ubitej śmietany dodajemy kiwi pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masą wypełniamy czekoladowe kubeczki. Czekoladowe kubeczki dekorujemy połówkami plasterków kiwi i migdałami pokrojonymi w ósemki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz