Pieczony boczek w najprostszej postaci

Pieczonyboczekwnajprostszejpostaci0


Chyba najprostszy  i najszybszy sposób przygotowania pieczonego boczku. Boczek jest po upieczeniu bardzo aromatyczny, mało słony, najlepiej smakuje albo z musztardą albo z kremowym chrzanem.



Pieczony boczek w najprostszej postaci.

Składniki na pieczony boczek:
  • 2 kawałki surowego boczku każdy około 1kg

  • 2 łyżki suszonego oregano

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 1 łyżka granulowanego czosnku

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka liści laurowych



Przygotowanie pieczonego boczku w najprostszej postaci.

Boczek dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawy odmierzamy i wsypujemy do miseczki. Przyprawy dodajemy do boczku. Dokładnie nacieramy przyprawami obydwa kawałki boczku. Przyprawiony boczek owijamy folią aluminiową. Boczki układamy na dużej brytfannie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1 godzinę i 40 minut.  Po upieczeniu boczki odkładamy do wystygnięcia. Smacznego !!!










Komentarze