Chyba najprostszy i najszybszy sposób przygotowania pieczonego boczku. Boczek jest po upieczeniu bardzo aromatyczny, mało słony, najlepiej smakuje albo z musztardą albo z kremowym chrzanem.
Pieczony boczek w najprostszej postaci.
Składniki na pieczony boczek:
- 2 kawałki surowego boczku każdy około 1kg
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Przygotowanie pieczonego boczku w najprostszej postaci.
Boczek dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawy odmierzamy i wsypujemy do miseczki. Przyprawy dodajemy do boczku. Dokładnie nacieramy przyprawami obydwa kawałki boczku. Przyprawiony boczek owijamy folią aluminiową. Boczki układamy na dużej brytfannie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu boczki odkładamy do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz