Błotniak jabłkowo-orzechowy



To ciasto jest jednym z moich ulubionych szybkich ucieranych ciast. Tym razem połączyłam je z masłem orzechowym i jabłkami. Wyszło rewelacyjne, kruche, delikatne i wilgotne.



Błotniak jabłkowo-orzechowy.

Składniki na błotniak jabłkowo-orzechowy:
  • 3 szklanki mąki

  • 4 łyżki dżemu morelowego

  • 4 łyżki masła z orzeszków ziemnych

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka cukru

  • 4-5 jabłek

  • 1 łyżka sody

  • 1 łyżka mielonego cynamonu

  • 1 margaryna



Przygotowanie błotniaka jabłkowo-orzechowego.

Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy dżem morelowy i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko, jajko, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy mąkę i cukier. Kiedy mąkę połączymy z resztą składników wówczas dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto obsypujemy jeszcze gorące cukrem pudrem. Smacznego !!!














Komentarze