To ciasto jest jednym z moich ulubionych szybkich ucieranych ciast. Tym razem połączyłam je z masłem orzechowym i jabłkami. Wyszło rewelacyjne, kruche, delikatne i wilgotne.
Błotniak jabłkowo-orzechowy.
Składniki na błotniak jabłkowo-orzechowy:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 4-5 jabłek
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 margaryna
Przygotowanie błotniaka jabłkowo-orzechowego.
Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy dżem morelowy i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko, jajko, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy mąkę i cukier. Kiedy mąkę połączymy z resztą składników wówczas dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto obsypujemy jeszcze gorące cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz