Omlet po mojemu,lekko ciągnący, chrupiący, delikatny idealny na śniadanie. Ja robiłam go na dużej patelni, ale idealnie wychodzi na małej patelni tylko trzeba składni zmniejszyć o pół (łatwiej się przewraca).
Omlet po mojemu.
Składniki na omlet po mojemu:
- 6 jajek
- 10 dag tartego żółtego sera mozzarella
- 1/4 szklanki mleka
- kilka młodych szparagów
- 1 czerwona papryka
- 1 mały por
- kilka plasterków szynki (u mnie sopocka)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie omletu po mojemu.
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę plasterki szynki. Do lekko podsmażonej szynki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, poszatkowanego pora oraz pokrojone młode szparagi. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy do miękkości szparagów na wolnym ogniu pod przykryciem. Do jajek dodajemy mleko. Lekko mieszamy i dodajemy starty ser oraz pieprz i sól. Wszystko mieszamy i wylewamy na patelnię z podsmażonymi warzywami. Omlet smażymy na wolnym ogniu do momentu lekkiego ścięcia się jajek, tak abyśmy mogli spokojnie przewrócić go na drugą stronę.Omlet po przewróceniu smażymy około 3-4 minut. Po usmażeniu omlet przekładamy na talerz i podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz