Bigos po myśliwsku




Bigos po myśliwsku gotowałam na święta, ale robię go kilka razy w roku. Ja ubóstwiam jego smak, który trudno mi jest opisać, po prostu wyśmienity. Potrawa bardzo wytrawna i czasochłonna. Na pewno zachwyci i oczaruje każdego kto go spróbuje.



Bigos po myśliwsku.

Składniki na bigos po myśliwsku:
  • 2 słoiki kapusty kiszonej z marchewką

  • 1 średnia główka kapusty

  • duża garść suszonych grzybów

  • 3 udka z kurczaka

  • 2 duże piersi z kurczaka

  • około 1 kg łopatki wieprzowej

  • 1/2 kg boczku wędzonego

  • 5-6 lasek kiełbasy (jakiej lubicie)

  • kilka śliwek kalifornijskich bez pestek

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kila ziaren pieprzu

  • 2 kostki mięsne

  • 2 kostki grzybowe

  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu

  • sól i pieprz





Przygotowanie bigosu po myśliwsku.

Łopatkę kroimy w  grubą kostkę. Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną łopatkę wieprzową, całe udka, całe piersi, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz suszone grzyby. Wszystko podlewamy wodą i gotujemy do miękkości udek. Kiedy mięso(a dokładnie udka) będzie miękkie wtedy wyjmujemy z kapusty udka i piersi. W między czasie główkę kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Na tłuszczu pozostały ze smażenia boczku smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Udka obieramy z kości, a piersi kroimy w kostkę . Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy podsmażony boczek, podsmażoną kiełbasę, obrane mięso, odcedzoną kapustę, kostki mięsne, kostki grzybowe oraz przyprawę do bigosu. Wszystko dokładnie mieszamy podlewamy wodą. Zagotowujemy. Do gotującego się bigosu dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki. Po dodaniu śliwek bigos gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 minut. Bigos odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy bigos ostygnie dodajemy do niego wino i dokładnie mieszamy. Na drugi dzień gotujemy bigos około 15-20 minut, studzimy  i odstawiamy w chłodne miejsce. I tak przez około 3-4 dni codziennie zagotowujemy bigos i gotujemy go około 15-20 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja najbardziej lubię bigos tak po 4-5 dniu. Jest wtedy najlepszy. Smacznego !!!


















Komentarze