Zapiekanka "Cottage pie" po mojemu

Zapiekankacottagepiepomojemu0


Cottage pie typowa angielska zapiekana z mięsem mielonym wołowym, obowiązkowo z marchewką, zielonym groszkiem i cebulą, a na wierzchu pirre z ziemniaków. Ja robię ją pierwszy raz, ale jak na pierwszy raz wyszła mi rewelacyjnie. Mój mąż który uwielbia wołowinę i ziemniaki był zachwycony. Zapiekanka bardzo sycąca i rozgrzewająca idealna na te mroźne dni.



Zapiekanka "cottage pie" po mojemu

Składniki na zapiekankę :cottage pie":
  • 450 g mięsa mielonego wołowego

  • 2 szklanki zielonego groszku

  • 2 szklanki młodych marchewek

  • 2 gałązki rozmarynu

  • 1 duża cebula

  • 4-5 łodygi  selera naciowego

  • 3-4 łyżki oliwy

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu worcestershire

  • 1.3 l bulionu mięsnego

  • około 2 kg ziemniaków

  • 2 łyżki masła



 Przygotowanie zapiekanki "cottage pie" po mojemu.

 Wołowinę podsmażamy na oliwie razem z igiełkami rozmarynu. Do podsmażonej wołowiny dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko smażymy do lekkiego zmiękczenia cebuli i dodajemy sos worcestershire. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę seler, zielony groszek i marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy i podlewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy koło 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie  zdejmujemy pokrywkę i nadal gotujemy tak aby zredukować sos. W między czasie obieramy ziemniaki zalewamy woda, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Odparowujemy na ogniu, a następnie ubijamy z masłem na gładką masę. Mięso z warzywami po zredukowaniu sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso z warzywami wykładamy ziemniaczane pirre. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 25-30 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!















Komentarze