Zamek Księżniczek



Nasza mała księżniczka zażyczyła sobie na urodziny zamek księżniczek, a jak wszyscy wiedzą księżniczki mieszkają w zamku. Tak jak chciała tak jej mamusia zrobiła. To chyba największy tort jaki w życiu robiłam. Bardzo czasochłonny bo robiłam go dwa dni. Sztuka dekorowania tortu nie jest łatwa, a ja dopiero ćwiczę rękę. A le po trudach udało się. Julcia była zachwycona zamkiem księżniczek i zrobiła wielkie Wow.......... No i oczywiście zaraz potem było Kocham cię mamusiu, jesteś najlepsza i takie tam , które mówi jak coś fajnego dostanie. Te dzieci słodkie skarby jak śpią. Smak tortu ulubiony mojej Julci czyli  nutella z bitą śmietaną.



Zamek księżniczek.

Składniki na zamek księżniczek:

Biszkopty:
  • 2 jajka x 7

  • 2 łyżki mąki x7

  • 2 łyżki cukru x7

  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia x7

  • barwniki spożywcze

  • -czerwony

  • -różowy

  • -pomarańczowy

  • -niebieski

  • -fioletowy

  • -zielony

  • -żółty



Krem:
  • 3 pojemniki śmietany kremówki po 330 ml każdy pojemnik

  • 3 duże cukry waniliowe

  • 3 łyżeczki esencji waniliowej

  • Ponadto:

  • 2 słoiczki masła czekoladowego nutella

  • 2 opakowania gotowej masy cukrowej

  • 325 g masła

  • 6 szklanek cukru pudru

  • 3 łyżki esencji waniliowej

  • 6 łyżek mleka

  • barwniki spożywcze do dekoracji:

  • -niebieski

  • -różowy

  • -zielony

  • -fioletowy

  • -czarny

  • paczka roladek czekoladowych- 6 sztuk

  • 6 wafelków do lodów stożkowych



 Przygotowanie zamku księżniczek.

Ze składników na biszkopt pieczemy po kolei 7 biszkoptów odpowiednio dodając do nich po kolei  barwniki czyli: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy barwnik spożywczy czerwony nadal ubijając. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia, jedną prostokątną a drugą kwadratową i tak robimy po kolei z wszystkimi barwnikami. Biszkopty pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C przez około 15minut obydwie blaszki na raz. Biszkopty po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Z barwnikiem zielonym. Z niebieskim barwnikiem. Z żółtym barwnikiem. Z różowym barwnikiem. Z fioletowym barwnikiem. Z pomarańczowym barwnikiem.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowy i esencją waniliową na krem. Kwadratowy fioletowy biszkopt smarujemy cienką warstwą nutelli. Na czekoladę nakładamy cienką warstwę kremu. Na krem nakładamy biszkopt niebieski. Na biszkopt warstwa czekolady i kremu. Potem biszkopt zielony, na zielony biszkopt czekolada i krem. A na to biszkopt pomarańczowy. Na biszkopt pomarańczowy warstwa czekolady i kremu. Na to biszkopt żółty. Na żółty biszkopt warstwa czekolady i kremu oraz biszkopt czerwony. Na czerwony biszkopt nakładamy ostatnią warstwę czekolady i kremu a na wierzch nakładamy ostatni biszkopt różowy. Boki i wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kemu. Na ciasto nakładamy rozwałkowaną na cienki placek masę cukrową i formujemy kwadrat. Jak na zdjęciu. Kolejną rzeczą jaką robiłam były dwa kolejne piętra tortu. Czyli z podłużnego biszkoptu wycinamy kwadrat o bokach 12x12 cm, a z reszty ciasta mniejszy kwadrat tak jak na zdjęciu i tak po kolei robimy z wszystkimi podłużnymi biszkoptami. Tak jak poprzednio na te dwa kwadraty nakładamy cienkie  warstwy czekolady i kremu jak na zdjęciach poniżej zaczynając od fioletowego biszkoptu. Kiedy ciasta będą już gotowe również smarujemy je po bokach i wierzchu cienką warstwą kremu i nakładamy cienką warstwę masy cukrowej. Z tych trzech tortów składamy jeden piętrowy w kształcie zamku. Następnie robimy wieżyczki zamku. Tak więc bierzemy trochę masy cukrowej i barwnik fioletowy i wszystko dokładnie wyrabiamy. Kiedy masa będzie już cała fioletowa wówczas rozwałkowujemy ją cienko a następnie owijamy nią roladki czekoladowe.

Masło o temp. pokojowej miksujemy z cukrem pudrem, esencją waniliową oraz mlekiem. Kiedy masa maślana będzie gotowa wówczas nakładamy jej 2-3 łyżki do miseczki i dodajemy barwnika fioletowego. Dokładnie mieszamy i przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Najpierw nakładamy trochę masy na wieżyczkę, a następnie przyklejamy ją do boku tortu. Resztę wieżyczek przyklejamy jak na zdjęciu. Kiedy wieżyczki będą przyklejone wówczas dekorujemy je na złączeniach. A teraz pora na dach wieżyczek, czyli znowu nakładamy jakieś 6-7 łyżek masy maślanej do miseczki i dodajemy różowy barwnik, dokładnie mieszamy i przekładamy masę do szprycy z końcówką gwiazdy. A teraz tak jak na zdjęciach poniżej dekorujemy waflowe kubeczki, zostawiając wierzchołek tak abyśmy mogły swobodnie przełożyć kubeczki na wieżyczki. Kiedy wszystkie wafelki będą skończone wówczas nakładamy trochę masy na wieżyczkę i przyklejamy stożkowe dachy. Na końcu nakładamy dekorację na szczyty wieżyczek oraz dekorujemy złączenie dachu z wieżyczką. Teraz czas na okna i drzwi. Tak więc wykałaczką lekko obrysowujemy kontury okien i drzwi na torcie. Nakładamy masę maślaną bez żadnego barwnika do szprycy z końcówką gwiazdy i dekorujemy kontury okien i drzwi. Do 2-3 łyżek masy maślanej dodajemy niebieski barwnik. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdy i wypełniamy okna. Tak samo robimy z czarnym barwnikiem i wówczas wypełniamy drzwi. Na końcu robimy trawę czyli do masy maślanej dodajemy zielony barwnik mieszamy i przekładamy masę do szprycy z końcówką z trzema dziurkami i robimy trawkę na trzech warstwach tortu tak jak na zdjęciu. I tak tort mógłby być już skończony, ale ja dodatkowo dorobiłam z masy cukrowej koronę na szczyt tortu oraz bluszcz oplatający wieżyczki.
Smacznego !!!








































































































Komentarze