Kapuśniak z kiszonej kapusty



Bardzo szybki i prosty kapuśniak z kiszonej kapusty. Ja gotowałam ją około 25 minut. Zupa idealna dla zabieganych i zapracowanych. Bardzo smaczna, lekko kwaskowata i bardzo sycąca.



Kapuśniak z kiszonej kapusty.

Składniki na kapuśniak z kiszonej kapusty:
  • 4-5 ziemniaków

  • 1 słoik kapusty kiszonej z marchewką

  • kilka plastrów boczku wędzonego

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 kostka mięsna (przyprawa)

  • 1 liść laurowy

  • 1 ziarnko ziela angielskiego

  • 2 litry wody

  • sól i pieprz



 Przygotowanie kapuśniaku z kiszonej kapusty.

Na dużej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. Następnie dodajemy odcedzoną i pokrojoną kapustę. Do kapusty dodać liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy 8-10 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać je wodą, zagotować i gotować je około 10  minut. Następnie wrzucić do ziemniaków kapustę z boczkiem. Dodać kostkę mięsną. Mieszamy i gotujemy zupę około 5 minut.  Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!













Komentarze