Bardzo szybki i prosty kapuśniak z kiszonej kapusty. Ja gotowałam ją około 25 minut. Zupa idealna dla zabieganych i zapracowanych. Bardzo smaczna, lekko kwaskowata i bardzo sycąca.
Kapuśniak z kiszonej kapusty.
Składniki na kapuśniak z kiszonej kapusty:
- 4-5 ziemniaków
- 1 słoik kapusty kiszonej z marchewką
- kilka plastrów boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka mięsna (przyprawa)
- 1 liść laurowy
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 2 litry wody
- sól i pieprz
Przygotowanie kapuśniaku z kiszonej kapusty.
Na dużej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. Następnie dodajemy odcedzoną i pokrojoną kapustę. Do kapusty dodać liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy 8-10 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać je wodą, zagotować i gotować je około 10 minut. Następnie wrzucić do ziemniaków kapustę z boczkiem. Dodać kostkę mięsną. Mieszamy i gotujemy zupę około 5 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz