Przepyszne piersi z kurczaka zapiekane z chipsami, w smaku bardzo delikatne, soczyste. Super komponują się z pieczarkami i lekko chrupiącymi chipsami. Przepis pochodzi z gazety "przepisy czytelników", ale niestety nie wiem z którego numery bo gazetę zostawiłam w Polsce.
Piersi z kurczaka zapiekane z chipsami.
Składniki na piersi z kurczaka zapiekane z chipsami:
- 3 piersi z kurczaka
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 opakowanie chipsów (u mnie solone, ale można użyć jakich się lubi)
- 1 mały słoiczek majonezu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie piersi z kurczaka zapiekanych z chipsami.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy do odparowania nadmiaru wody. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i lekko rozpijamy. Rozbite mięso solimy i pieprzymy z każdej strony. Na naczynie żaroodporne wylewamy troszkę oliwy i dokładnie, najlepiej pędzelkiem rozsmarowujemy oliwę po całym naczyniu. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na mięso nakładamy usmażone pieczarki. Na pieczarkach rozsmarowujemy majonez. Na majonez wysypujemy lekko pokruszone chipsy. Tak przygotowane naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i zapiekamy przez około godzinę. Po upieczeniu mięso wykładamy na talerz. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz