Przepis na te pierogi dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Renaty, u której zresztą pierwszy raz spróbowałam tych cudnych pierogów. Od tamtej chwili goszczą one u mnie na wigilii. Kto raz ich spróbuje na pewno o nich nie zapomni.
Pierogi z suszonymi śliwkami.
Składniki na pierogi z suszonymi śliwkami:
Nadzienie:
- 30 dag suszonych śliwek
- 2 łyżki masła
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie pierogów z suszonymi śliwkami.
Suszone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielone śliwki smażymy na maśle przez około 5 minut. I odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera. I wyrabiamy dokładnie ciasto. Ciasto po wyrobieniu podsypujemy mąką. I wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawamy koła, na które nakładamy wystudzony farsz. Pierogi zlepiamy dokładnie na brzegu. I odstawimy na ściereczkę lub na blat podsypany mąką. Po wyrobieniu, pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 3 minuty od wypłynięciu na powierzchnię. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową i układamy je na talerzu. Pierogi polewamy roztopionym masłem i obsypujemy cukrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz